4 dic. 2015

PRÁCTICAMENTE REMATADA A RECOLLIDA DAS ACEITUNAS

           A recollida da oliva está rematando nos oliveirais do val de Quiroga. A colleita preséntase este ano desigual en canto a cantidade, aínda que maís abundante do que os olivareiros agardaban nun principio. Adega Mondelo, Val de Quiroga e Lar de Ricobao xa puxeron en marcha as prensas ás que van parar as olivas dss oliveiras do val do Sil. Xunto a algúns pequenos produtores, comercializan o prezado aceite que se produce tradicionalmente en Quiroga e Ribas de Sil.
          Pouco queda xa da recollida tradicional con varas, pero algúns pequenos productores aínda o seguen facendo nas árbores máis vellas ou perdura de maneira anacdótica ou como demostración para visitantes. Este método tradicional ten os días contados grazas a chegada de vareadores automáticos. Pero nas oliveiras máis novas e preciso recoller a aceituna a man ou axudados de rasquetas.
          Mentres se prepara xa o aceite, os olivareiros continúan a traballar para acadar  o distintivo de marca de calidade para este producto. Durante este ano a xefa do Instituto de Calidade Alimentaria da Xunta, dependente da Consellería de Medio Rural, reuniuse varias veces cos productores de aceite de Quiroga. Unha das funcións deste Instituto é promocionar e protexer a calidade diferencial dos produtos alimentarios galegos acollidos aos distintos indicativos de calidade.
           Nestes momentos o  Concello xa ten rexistrado o nome de “Aceite de Quiroga” con dous principais fins: Certificar as características do producto de forma que quenes queiran utilizar esta marca deben cumprir certos requisitos tanto na producción, elaboración como comercialización do aceite. E regular e ordenar as plantacións de olivares.
          Para que os aceites poidan levar a etiqueta co nome de “Aceite de Quiroga” é requisito necesario que a materia prima proceda integramente da zona delimitada pola Comisión e aceptada en última instancia polo propietario da marca. Ademais a súa elaboración tamén se realizará no devandito territorio e exclusivamente con oliveiras das variedades aceptadas pola Comisión creada para o seu cumprimento.

No hay comentarios:

Publicar un comentario