A
recollida da oliva está rematando nos oliveirais do val de Quiroga. A colleita
preséntase este ano desigual en canto a cantidade, aínda que maís abundante do
que os olivareiros agardaban nun principio. Adega
Mondelo, Val de Quiroga e Lar de Ricobao xa puxeron en marcha as prensas ás que
van parar as olivas dss oliveiras do val do Sil. Xunto a algúns pequenos
produtores, comercializan o prezado aceite que se produce tradicionalmente en
Quiroga e Ribas de Sil.
Pouco
queda xa da recollida tradicional con varas, pero algúns pequenos productores
aínda o seguen facendo nas árbores máis vellas ou perdura de maneira anacdótica
ou como demostración para visitantes. Este método tradicional ten os días
contados grazas a chegada de vareadores automáticos. Pero nas oliveiras máis
novas e preciso recoller a aceituna a man ou axudados de rasquetas.
Mentres se prepara xa o aceite, os
olivareiros continúan a traballar para acadar
o distintivo de marca de calidade para este producto. Durante este ano a
xefa do Instituto de Calidade Alimentaria da Xunta, dependente da Consellería
de Medio Rural, reuniuse varias veces cos productores de aceite de Quiroga. Unha
das funcións deste Instituto é promocionar e protexer a calidade diferencial
dos produtos alimentarios galegos acollidos aos distintos indicativos de
calidade.
Nestes
momentos o Concello xa ten rexistrado o nome de “Aceite de Quiroga” con
dous principais fins: Certificar as características do producto de forma que
quenes queiran utilizar esta marca deben cumprir certos requisitos tanto na
producción, elaboración como comercialización do aceite. E regular e ordenar as
plantacións de olivares.
Para
que os aceites poidan levar a etiqueta co nome de “Aceite de Quiroga” é
requisito necesario que a materia prima proceda integramente da zona delimitada
pola Comisión e aceptada en última instancia polo propietario da marca. Ademais
a súa elaboración tamén se realizará no devandito territorio e exclusivamente
con oliveiras das variedades aceptadas pola Comisión creada para o seu
cumprimento.
No hay comentarios:
Publicar un comentario